6 Praktische tips voor je nieuwe freelance opdracht


Bijna iedere freelancers moet regelmatig aan de slag om nieuwe opdrachten binnen te halen. Soms krijg je een nieuwe opdracht vanzelf in de schoot geworpen, maar de meeste freelancers moeten flink wat tijd steken in het verwerven van nieuwe freelance opdrachten. Dat LinkedIn het ideale platform is om je online netwerk te onderhouden hoeven we je niet te vertellen. En dat een borrel bezoeken ook geen kwaad is de meeste freelancers ook wel bekend.

Om je snel aan een nieuwe opdracht te helpen hebben we hieronder 6 praktische tips om je te helpen voor de acquisitie van je nieuwe opdracht. Hoewel voor sommige freelancers dit misschien ook als open deuren overkomt, zijn de tips gebaseerd op ervaringen uit de praktijk.

Houd de woensdagochtend vrij voor acquisitie!

#1. Koester je intermediair

Intermediairs vragen een opslag op jouw uurtarief. Die opslag kan flink variëren, afhankelijk van de duur van de opdracht en de marge die de intermediair wenst te hanteren. Sommige freelancers werken daarom het liefst zonder intermediair. Als je zelf acquireert merk je dat veel opdrachten op het laatste moment niet doorgaan. Het voordeel van een intermediair is dat de opdrachten die zij aanbieden veel minder vaak door de klant worden geannuleerd. Dat scheelt jou veel tijd (en frustratie).

Daarnaast biedt een intermediair zekerheid van betaling. Er zijn opdrachtgevers die pas na 90 dagen betalen. Je intermediair vangt dit voor jou op en maakt met jou afspraken wanneer jij je geld krijgt. Ook als de opdrachtgever niet betaalt, ben jij via een intermediair toch zeker van je geld.

Intermediairs waarmee je eerder goed hebt samengewerkt weten wat ze aan je hebben. Zij vragen ook feedback van de klanten waarvoor jij de opdracht uitvoert. Daardoor is het voor hun eenvoudiger om jou te matchen aan een volgende opdracht.

Een laatste voordeel van intermediairs is dat als jij eenmaal een flink netwerk met intermediairs hebt opgebouwd, je minder afhankelijk bent van websites waar je een abonnement of credits nodig hebt om te kunnen reageren op nieuwe opdrachten.

#2. Reageer als eerste!

Als een opdrachtgever een nieuwe opdracht plaatst, wil hij graag zo snel mogelijk dat een freelancer aan de slag gaat. Als jij als eerste reageert en je profiel en ervaring goed aansluiten op de opdracht is de kans groot dat jij snel aan tafel mag voor een gesprek. Reacties van andere freelanders die later reageren worden dan niet meer bekeken. Zo vergroot jij eenvoudig je kansen!

Met Freelapp is het eenvoudig om de opdrachten van alle verschillende freelance platformen in de gaten te houden. Zo vergroot je eenvoudig de kans dat jij als eerste reageert. Speciaal daarvoor hebben wij ook een selectie gemaakt van opdrachten waar ze met spoed een freelancer nodig hebben.

Wist je dat in de maand mei de vraag naar freelancers het grootst is?

#3. Lees goed wat de opdrachtgever vraagt

Vaak staat er in de opdrachtomschrijving duidelijk op welke termijn ze een freelancer nodig hebben, hoe lang de opdracht duurt, welke vaardigheden ze verwachten en wat er opgeleverd moet worden. Het is belangrijk dat jij in je reactie kort en duidelijk aangeeft waarom jij de juiste kandidaat bent. Zorg dat je in jouw reactie ingaat op de genoemde punten uit de opdracht. Zo is het voor de opdrachtgever duidelijk dat jij de ideale kandidaat bent met de juiste ervaring!

#4. Informeer opdrachtgevers over de kosten en factureer redelijk

De meeste opdrachtgevers zijn terecht trots op hun bedrijf. Maar hun bedrijf is nooit zó bijzonder en zo'n mooie toevoeging aan jouw portfolio, dat jij gratis uren moet maken. Een schilder komt ook niet jouw muur gratis proefschilderen en de bakker geeft geen gratis brood weg om jou te overtuigen van zijn kwaliteit. Jij bent je geld waard.

De andere kant is dat je bij je factuur ook stil mag staan hoe deze overkomt op de klant. Weet de klant welke uren hij kan verwachten? Heb je daarover duidelijk gecommuniceerd of afspraken vastgelegd? Er zijn freelancers die extra uren of kosten schrijven die niet zijn gemaakt. Leuk voor je portemonnee op de korte termijn, maar het levert je een slechte naam op op de lange termijn of kan ervoor zorgen dat je het vervolgproject niet krijgt.

Ben je per direct beschikbaar?

#5. Zorg dat je op het goede moment beschikbaar bent

Het aantal freelance opdrachten varieert per maand. Er is echter wel een duidelijk patroon zichtbaar. Zorg ervoor dat je op het juiste moment tijd hebt om een nieuwe opdracht op te pakken. Is je opdracht in de zomervakantie afgerond, dan zijn er minder nieuwe opdrachten dan bijvoorbeeld in de maanden mei of november.

Freelapp verzamelt de opdrachten van verschillende platformen en intermedairs. Zo verzamelen wij veel data over opdrachten. Met die gegevens hebben wij uitgezocht in welke maanden het aanbod van nieuwe freelance opdrachten het grootst is en welke dag je het beste kan reserveren voor acquisitie.

#6. Houd je kennis up to date

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om online cursussen te volgen. Ideaal om in de stille uren als je niet declarabel bent je kennis bij te spijkeren. Voorbeelden van online cursusplatforms zijn onder andere:

Freelapp verzamelt de freelance opdrachten van 23 freelance platforms en intermediairs. Zo maken we freelance werken voor jou leuker en eenvoudiger. We wensen je veel succes bij het verwerven van je volgende project.